Skip to content

Què és l’Art i per a què c*** serveix?

La gran pregunta: Per a què c*** serveix l’Art?

En aquest article reprodueixo dues cites que, per a mi, expressen molt bé la necessitat i el sentit de l’Art i posen en relleu, a la vegada, quant costa explicar-ho en paraules. Quan un sent passió per alguna cosa -i jo la sento per l’Art en qualsevol de les seves expressions- moltes vegades no cal racionalitzar-la, però això no impedeix que m’hagi vist enfrontat a aquesta gran pregunta en nombroses ocasions: per a què c *** serveix l’Art?

Els nens*s necessiten art i històries i poemes i música tant com necessiten amor i menjar i aire fresc i jugar.

Tota aquesta reflexió ve arran d’aquesta entrevista a Phillip Pullman -autor de la sèrie de novel·les fantàstiques “La matèria fosca” – que crec que explica molt bé la importància de la lectura, l’art, la música, la poesia, el disseny per a les persones (siguin nen*s o adults) i alhora posa en relleu la dificultat que tenim en intentar transmetre aquesta importància.

Pullman diu: “Els nens*s necessiten art i històries i poemes i música tant com necessiten amor i menjar i aire fresc i jugar. Si no li dónes a un* nen* menjar, el mal ràpidament es fa visible. Si no permets a un* nen* tenir aire fresc i jugar, el dany també és visible, però no tan ràpid. Si no li dónes amor, el mal pot trigar anys a veure’s, però és permanent.

Però si no li dónes a un* nen* art i històries i poemes i música, el mal no és fàcil de reconèixer. Però hi és. Els seus cossos estan prou sans, poden córrer, saltar i nedar, menjar afamats i fer molt soroll, com sempre fan els infants, però alguna cosa es troba a faltar.”*

Una pedreta que ens pot transformar la vida

Però què és això que es “troba a faltar“? Què ens aporta en realitat l’Art? Molts filòsofs i pensadors han intentat expressar-ho i la pregunta segueix a l’aire. L’Art -i la seva finalitat- sembla que és una cosa tan fràgil i subtil tan intangible que es converteix en innombrable, fins i tot en una cosa gairebé impensable. Això fa que només es pugui explicar amb paràboles com la que ens explica Jaume Plensa per expressar què és l’art per a ell:

“El que m’interessa són més aviat les emocions que provoca (l’art). Ahir era en un restaurant de la ciutat alemanya de Goslar, i a prop de la meva taula hi jugava una nena. Era molt bufona i em mirava amb uns ullassos interrogadors, preguntant-se qui era jo. Em vaig treure una pedra de dins la bossa -m’encanten les pedres i sempre en porto a sobre- i li vaig donar, explicant-li que venia d’Espanya. La nena estava fascinada per aquella pedreta ordinària, era increïble. L’anava ensenyant a tothom del restaurant. Alguna cosa extraordinària acabava d’enriquir-li la vida. La pedra no era res, però per a ella ho era tot. Un miracle. Això és l’art per a mi.”**

Una altra de les grandeses de l’art és que a cadascú li transforma la vida una pedreta diferent.

Tres jocs per descobrir l’art amb els teus fills:

Descobreix la creació poètica amb noHaiku!

Aquest joc de fusta combina haikus, tradició i estètica japoneses amb uns detalls molt cuidats i una ingeniosa forma d’iniciar-se en la creació poètica tant per nens com per grans.

Experimenta Joan Miró!

Aquest Quadrn reuneix 11 accions artístiques que t’aproximen a l’univers creatiu de Joan Miró. Un Quadern rigoròd i alhora divertit, co-creat amb la Fundació Joan Miró de Barcelona.

Un plaer infinit!

COMB permet crear més de 55 bilions de composicions visuals. COMB és sempre canviant, un plaer infinit sempre a la vista i sempre diferent.

Referencies:

*Fragment de l’ entrevista a Phillip Pullman (la traducció de l’anglès és meva)
**Jaume Plensa, El cor secret, entrevistes
Imatge: Caos and Line (Saillagousse) obra de Lluís Sabadell Artiga (o sigui, jo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.