Saltar al contenido

Co-creant l’exposició sobre els processos creatius de Joan Miró

Co-crear l’exposició de Cuscusian*s

La Casa de Cultura de Girona ens va proposar de fer una exposició sobre el procés co-creatiu que vam fer per idear el Quadern 3615. 11 accions artístiques a partir de Joan Miró. Com que sempre m’agrada anar una mica més enllà, vaig pensar que seria una bona idea co-crear també l’exposició, pensant que fos més un espai d’experimentació a partir de les accions del Quadern original, que no pas una exposició estàtica.

La proposta també va entusiasmar al Departament Educatiu de la Fundació Joan Miró, amb qui ja feia temps que buscavem la manera de continuar amb el projecte del Quadern 3615.

I de tot plegat en va sorgir el projecte del Taller 3615, per co-crear aquesta exposició. Teniem diverses closes molt clares: que ha de ser un espai d’experimentació, amb un component de diversió i de joc i per a totes les edats. Serà una exposició itinerant, fácilment muntable/desmuntable/transportable, pensada per espais expositius “informals” (centres culturals, biblioteques, escoles…)

La primera sessió de co-creació

El passat dimecres 19 d’abril vam fer la primera sessió de co-creació a l’Espai Taller de la Fundació Joan Miró. Van participar 16 persones, tant de la Fundació com de la Comunitat Cuscusiana. L’experiència va ser intensa i molt profitosa i com sempre passa, els camins de la co-creació són inescrutables i els resultats de la sessió van ser tant sorprenents com interessants.

Una cosa totalment nova

Va quedar clar per les idees que en van sortir, que la intenció no és quedar-se en la literalitat de les propostes d’acció del Quadern 3615, sinó portar-les més enllà i generar uns espais d’experimentació nous a partir de les referències de Joan Miró. El fet de partir de les seves accions i paraules i no incloure cap referència visual original de l’obra de l’artista ens ha donat la llibertat per explorar diferents camins i per plasmar aquestes experiències en l’espai de noves formes, enriquint molt aquest procés creatiu.

Miró com a impuls creatiu

És interessant veure com la premisa que ens vam fixar per al mateix Quadern -no reproduïr l’estètica de Miró, sino els seus processos creatius per anar més a la seva essència creativa- està servint d’accelerador del procés d’ideació de l’exposició i ho fa amb èxit -sent un impuls creatiu encomptes d’un llast estètic. Tot just estem a l’inici del procés i hem de veure encara on ens portarà tot plegat, això és una de les coses més interessants d’un procés obert d’aquest tipus.

Dilluns 24 d’abril, continuarem amb la segona sessió de co-creació. Si vols, encara hi ets a temps d’inscriure’t a través d’aquest enllaç.

Gràcies a tots els participants a la primera sessió!

Continuarà…

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.