Skip to content

Co-creant el nou llibre cuscusià sobre Joan Miró

Cada nou llibre cuscusià és una emoció, però aquest m’il·lusiona especialment. Crear un llibre sobre els processos creatius de Joan Miró amb la participació, a més dels cuscusians, de diverses persones de la Fundació Miró de Barcelona és tot un luxe. Si a això li afegim que ho anem a imprimir amb L’Automàtica (una associació-impremta-col·lectiu-reivindicatiu que ha recuperat una impremta dels anys 60 i amb els que estem realitzant dos projectes més) el plaer és total!

Tot va sorgir fa uns mesos quan Helena de Sola (titellaire de la que us explicaré més coses molt aviat) ens va posar en contacte amb la Fundació Miró arran de les activitats que estaven organitzant des del departament educatiu vinculades a l’exposició Miró i l’Objecte que s’ha inaugurat recentment.

Des de la Fundació Miró ens van proposar fer una activitat cuscusiana per a famílies, donada la nostra inclinació pels objectes, a la que vam respondre ¿i si fem un llibre-objecte que convidi a la creació a partir dels processos creatius de Miró? Aquesta activitat tindrà lloc el proper 19 de desembre a la Fundació Miró (i esteu tot*s convida*s*!)

En algun moment d’aquest procés, des del departament de conservació ens van suggerir que ens baséssim en un projecte de llibre-objecte inèdit de Miró iniciat l’any 1936. El més interessant d’aquest document, són les anotacions que Miró va realitzar sobre com fer cada una de les pàgines. Aquestes anotacions ens aporten una informació interessantíssima sobre els seus processos creatius.

Amb tot això vam proposar co-crear el llibre-objecte cuscusià amb el personal de la Fundació + els Cuscusian*s (incloent persones apuntades a la comunitat cuscusiana) + L’Automàtica, primer online (usant l’eina cocreable.cc) i posteriorment en la sessió de co-creació que avui us presento, que vam realitzar el passat divendres 9 d’octubre.

Ja en el procés online van sortir propostes molt interessants que sorgien no només del quadern inèdit de Miró, sinó també d’altres fonts, especialment el Epistolari Català de Joan Miró 1911-1945, del quin extreure diverses cites memorables que formaran part del projecte.

[bctt tweet=”Dec advertir-te que més brillants son els resultats que obting com més marxo a les fosques. J. Miró #nOU3615″]

En aquesta sessió vam organitzar les idees en diferents grups que ens van permetre posar ordre a tot el que es va dir a la web. I al final vam donar forma a tres maquetes del llibre-objecte que contenen moltes de les idees plantejades prèviament.

El final del dia va ser espectacular, ja que ens van convidar a veure diversos dels llibres originals de Miró -entre ells el Quadern Inèdit, el llibre “Els tres Joans” en referència a Joan Miró, Joan Brossa i Joan Prats, que el vam poder comparar amb la maqueta prèvia. Un final espectacular per a una jornada de per si molt especial.

I ara continuarem a la seu de L’Automàtica per definir els continguts i el format definitius a partir de les tres maquetes que tenim i passar a produir el llibre cuscusiano-mironià.

En aquest projecte hi hem participat de la Comunitat Cuscusiana: Lluís Sabadell Artiga, Elisabeth Pagès, Laia Mauri, Idoia Pallarès, Xavi Lloses, Helena de Sola, Rafel Sanchez, Montserrat Rebollo, Rubén Campo, Thaïs Rovira i Dolors Comas; de la Fundació Miró: Noemí Tomàs, Teresa Muntaner, Ester Ramos, Ingrid Fontanet, Teresa Martí, Oriol Canadés, Cristina Pérez, Amanda Bassa, Mercè Jarque, Sònia Villegas, Elena Escolar i Montse Quer; de L’Automàtica: Marc Torrent, Ferran Fandos, Linda Valdés.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.