Skip to content

3 claus per triar el joc perfecte que tingui cura de la creativitat dels teus fills … i la teva

La difícil tasca de triar el millor joc o conte 

Escollir un joc o un conte per als teus fills o per regalar no sempre és fàcil. Si busques alguna cosa original que alhora els ajudi a créixer com a persones i que a sobre els agradi, és gairebé una tasca impossible. A més, segur que us ha passat que heu comprat jocs que a la botiga us semblaven originals i creatius però que al obrir-los i posar-vos a jugar l’espurna s’acabava en pocs minuts.

Els jocs i la creativitat

Una bona opció és decantar-se pels que contribueixen a cuidar la seva creativitat, perquè la creativitat és una cosa que ens encanta practicar a tots, ia més els prepara i els dóna eines per afrontar certes situacions o problemes de la vida amb molts més recursos sobretot en un món extremadament canviant i ràpid com el que ens toca viure.

Jocs creatius vs. jocs que fomenten la creativitat (activa)

En aquest punt, he de fer una distinció important: no és el mateix un joc creatiu -amb un disseny impactant, nou i original en què s’ha posat molta creativitat- i un joc que fomenta la creativitat -que obre la ment del jugador a explorar noves possibilitats i els impulsa a ser més creatius. A vegades les dues coses coincideixen, en d’altres casos, no. I de vegades ens confonem i creiem que un joc creatiu aconseguirà fomentar la creativitat, i no ho fa. En aquest article ens referirem als segons. Si ens centrem en els jocs que fomenten la creativitat activa del jugador, és important que compleixin aquestes tres característiques, i amb això t’assegures l’èxit en la teva elecció:

Consell 1: Tria jocs i contes oberts 

El primer en el que t’has de fixar és que siguin jocs i contes oberts que no acabin en si mateixos. Que no siguin històries tancades amb el seu final, sinó que obrin la teva ment; o que no siguin jocs amb unes normes tancades que només permetin la repetició igual en cada partida.

Consell 2: Tria jocs i contes que us convidin a expressar la vostra creativitat i us donin marge per a això

A vegades hi ha jocs i contes que són oberts però que no et conviden clarament a que expressis la teva creativitat, o no et conviden a fer-ho amb prou marge perquè sigui suggerent i divertit (i clar, o es diverteixen o segur que no tornaran a jugar!).

Consell 3: Tria jocs i contes que us permetin explorar nous camins evitant el bloqueig creatiu 

Si jo et dic “escriu una poesia” la teva reacció (o la del teu fill) probablement serà de bloqueig, i em diràs que no saps escriure, que ara no et surt per que t’has posat nerviós, o et posaràs vermell com un tomàquet o blanc com una pastanaga (no espera, que les pastanagues són taronges … o no?). Però si et dic que ho facis a partir de les paraules que treguis aleatòriament després d’haver construït una figura amb peces de fusta, la cosa canvia, no?

Els que donen més joc

Hi ha un avantatge fonamental que encara no us he explicat, i és que els jocs i contes creatius, en permetre aquesta exploració i aquest canvi constant -requisits fonamentals per mantenir desperta la creativitat- són jocs que donen molt de joc (valgui l’expressió) i això els allarga la vida, perquè mantenen despert l’interès per més temps.

Tres exemples

D’acord, igual aquests consells et sonen una mica abstractes, per això et vaig a explicar tres exemples que et permetran veure-ho en la pràctica:

Un conte obert: Els Cuscusians

                    Els Cuscusians és un conte (bé de fet és un informe) que descriu les característiques d’aquests éssers tan peculiars que donen nom a l’editorial. T’explica que ells vénen de l’espai i elles també, que alguns Cuscusians tenen idees, idees cuscusianes … ” i cada Cuscusià té el seu cap amb formes espirals que surten d’un Spirograf (una regla molt divertida per fer espirals). T’explica una història, et dóna una eina divertidíssima i vincula les dues accions afectivament mitjançant el conte. No et dóna simplement el spirograf perquè creis espirals, t’ho ofereix perquè creis, amb les espirals, cuscusians i cuscusianes i els hi posis el caràcter que creus que tenen. Així el conte continua fins a l’infinit i més enllà.

Un joc que t’obre a la natura: El joc de LAND ART

El LAND ART és un moviment artístic que crea art amb elements naturals com pedres, troncs, fulles … El Joc de Land ART és una eina creativa per fer-la servir quan estiguis en plena natura i vulguis començar a crear les teves obres. És divertit, relaxant i per a totes les edats!    

 

 

 

Un llibre que t’obre un univers: Les Aventures del Sr. Embut 

Sr_Embudo02Les Aventures del Sr. Embut són 45 imatges en blanc i negre amb diferents objectes que el visiten. Aquesta és la base perquè acoloreixis, creis noves imatges, les completis o t’inventis les teves històries. És l’estrella, a més d’entre els nens, entre els adults. Sí, el Sr. Embut es porta molt bé amb tots aquells que diuen “jo no sóc creatiu” o “jo no sé dibuixar”. Per què? Doncs perquè els ofereix una base molt especial que no et deixarà bloquejat, sinó tot el contrari, et convidarà subtil i amablement a que dibuixis en ell i amb ell.

Un joc que creix amb tu: Pillut

Mini PillutPillut és el joc que creix amb tu, perquè d’entrada té unes normes molt simples que et conviden a jugar i que ho aprenguis molt ràpid, però que, quan ja domines et permeten crear normes noves inventades per tu, ja siguin normes de dinàmica de joc o vinculades a cartes especials. Per això compta amb 9 comodins que són cartes en blanc perquè dibuixis les teves pròpies cartes-norma. Això dóna peu a moltes coses: que puguin jugar els més petits (a partir de 3 anys) però que es vagi actualitzant a mesura que van creixent, i fer-ho d’una manera molt personal -són les teves pròpies normes- i que per tant, a part de ser molt més personal, no et cansis mai de jugar amb ell. Ara ja saps com triar un joc o conte que fomenti la creativitat activa dels teus fills, així que endavant!

Altres jocs i contes que cuiden la imaginació i la creativitat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.